kruispunt-logo-wit.png
HUISKAMER VOOR THUIS- EN DAKLOZEN IN ARNHEM

Zoals de Kruispunt-traditie het voorschrijft gaan we regelmatig met een aantal bezoekers op ‘retraite’ naar het Dominicanenklooster in Huissen. Retraite is misschien een groot woord voor sommige dak- en thuislozen, maar voor iedereen die mee was, waren deze dagen zeker een vorm van terugtrekken uit de chaos en het overleven in de stad, en op adem komen op een plek van rust en stilte.

Het prachtige klooster, de tuin gehuld in de heerlijke voorjaarszon, en het warme welkom maakte dat iedereen snel ontspannen was en zich thuis voelde. Zo thuis zelfs dat kort na aankomst de hele koekjestrommel leeggegeten was (die overigens steeds weer heel lief werd bijgevuld). Nadat de we de sleutels van de kamers kregen, werden de bedden gelijk goed getest met een middagdutje. Anderen vonden de rust in de stilte van de lege kerk of tijdens de gebeden met de paters. Als groep kwamen we daar soms nogal onrustig binnen, maar als iedereen eenmaal zat werd er genoten van de verstilling en het gezang van de paters.

Tijdens deze driedaagse retraite zagen we bezoekers opengaan. Zowel letterlijk als figuurlijk. Het gebeurde tijdens een meditatie en een dansworkshop dat een bezoeker voor het eerst zijn capuchon af en zijn jas uit durfde te doen en iets van zichzelf durfde te laten zien. Ook in de zangworkshop werden we verrast door bezoekers die zich open durfde op te stellen door in hun eentje te zingen. In de gesprekken die we deze dagen hebben gaan bezoekers dan ook steeds meer vertellen over wie ze zijn en wat hen bezighoudt. Zo was er een bezoeker die vertelde over het verlangen om in te treden, en tijdens deze dagen zich dicht bij God voelde. En later vertelde hoe veilig ze zich had gevoeld in het klooster.

En ja, zo’n kloosterbezoek zorgt ook voor hilarische momenten. Zo was er na de eucharistieviering in de kerk iemand die had ontdekt dat er wijn in de ‘emmer’ zat. Ze bedoelde uiteraard de kelk waar de hostie in gedoopt wordt.

Pieter van der Toorn, pastor

7 mei 2022

Het jaarverslag 2021 van Stichting Kruispunt is vanaf nu te downloaden. Naast een hoofdstuk over de financiën, personele zaken, fondsenverwerving enzovoort, staan er verhalen in over het dagelijkse leven in Kruispunt. Wilt u Kruispunt beter leren kennen, lees dan dit verslag.

28 april 2022

Kruispunt is op zoek naar enthousiaste en betrouwbare nieuwe vrijwilligers die op wekelijkse basis een of tweemaal willen ondersteunen in onze keuken. We zoeken mensen voor maandagmiddag van 16:00 uur tot 19:15 uur, dinsdagmiddag van 16:00 tot 19:15 uur en/of woensdagmiddag van 16:00 tot 19:15 uur.  Vind je het leuk om koffie in te schenken voor onze bezoekers, eten op te scheppen, te helpen bij de afwas en om een praatje te maken met onze bezoekers? Mail ons dan op info@stichtingkruispunt.nl. We maken graag kennis met je. Ervaring is niet nodig.

Klik hier om meer te lezen over het vrijwilligerswerk bij Kruispunt. Klik daarna op het kopje ‘vrijwilligers’.

14 maart 2022

De coronamaatregelen in Kruispunt zijn geschrapt. Het dragen van een mondkapje en het anderhalve meter afstand houden zijn niet meer nodig. De ontvangst in Kruispunt gaat bijna weer op dezelfde manier als voor de coronacrisis.

Ochtend: Kruispunt is van 10:00 uur tot 13:00 uur voor iedereen geopend. We ontvangen maximaal 35 bezoekers. Afhankelijk van de sfeer in de zaal kan dit aantal per moment wijzigen. Dakloze mensen krijgen voorrang op mensen met een kamer of woning. Aan mensen met een kamer of woning kan worden gevraagd om plaats te maken voor iemand die dakloos is.

Avond: Kruispunt is van 16:30 uur tot 19:00 uur geopend voor dakloze mensen. Om 17:30 uur wordt een warme maaltijd geserveerd. Vanaf 17:30 uur zijn mensen met een kamer of woning welkom in Kruispunt. We hanteren een maximum van 35 bezoekers. De gastheer/gastvrouw en pastor beslissen per moment hoeveel mensen er worden toegelaten. Dit is afhankelijk van de sfeer in de zaal. Dakloze mensen krijgen voorrang op mensen met een kamer of woning. Aan mensen met een kamer of woning kan worden gevraagd om plaats te maken voor iemand die dakloos is.

Vanaf 12:45 uur en 18:45 uur is de keuken van Kruispunt gesloten. Wil je wat eten of een kop koffie, kom dan ruim voor de sluitingstijd van de keuken.

1 april 2022

Als je hem in de zaal van Kruispunt ziet zitten denk je: dat is een wat verlegen en verwarde man. Hij ziet er onverzorgd uit en echt hoogte krijg je niet van hem. Maar op het voetbalveld, dan schittert hij als geen ander! Behendig manoeuvreert hij de bal tussen de tegenspelers, loopt hij vrij en weet hij de ballen precies in het doel te schieten.

Met een aantal bezoekers van Kruispunt voetballen we zo elke twee weken met elkaar. Zomers op een veldje, en in ‘s winters in de gymzaal. Meestal zijn we met een mannetje of zeven, veelal mannen die geen woning hebben en bij de nachtopvang slapen. We merken dat het met elkaar sporten een welkome afleiding is uit het leven waarin de zon vaak niet schijnt. Het is een gezonde afleiding waarin de jongens zich kunnen laten gaan en hun fysieke kracht kunnen inzetten.

Zo was het voor mij heel bijzonder om deze verlegen en verwarde man voor het eerst te zien in wie hij is. Een jongen die enorm goed kan voetballen en even helemaal opleeft. En dat geldt niet alleen voor hem, maar voor eigenlijk iedereen die mee gaat voetballen. Op die middagen zien we de mannen plezier hebben en in hun kracht staan. Ik geloof dat deze middagen een groot verschil maken voor deze mannen. Momenten waar ze zich aan kunnen optrekken en waar ze kracht in vinden.

Het voetballen doen we op woensdagmiddag als aanvulling op de reguliere inlopen in Kruispunt.

Pieter, pastor

10 februari 2022

fjskV8v9STmNYO8lfnvgZA_thumb_2192
kruispunt-icon-dbl_rgb-1.png

Spoorwegstraat 13   6828 AM Arnhem   026 4433072